joi, 26 mai 2011

Zelu' in exces

Fiecare dintre noi are putere asupra cuiva, intr-un fel sau altu': ai caine, poti sa-l bati. Ai frate, poti sa-l bati. Ai bunica...poti s-o bati (da' mai bine nu!).

Daca esti, bineinteles, malac, de la BGS mai ales, poti sa bati pe cine vrea sufletu' tau, ca n-ai ce sa patesti: "am fost pus in pericol".

Si pana la urma, cine-s eu sa le contest puterea? Totusi, ei sunt paznici/bodyguarzi calificati, cu pregatire profesionala si un CV impunator, care mie, un biet student, mi-ar da clasa la orice ora.

Asa se face ca aseara, in Piata Universitatii, unul din prietenii cu care eram in zona si-a luat o mini-bataie de la un astfel de agent, plictisit, probabil, de jocurile pe telefon. Omu' si-a luat cateva palme si picioare doar pentru ca s-a aplecat langa un cort de-al BGS-ului aflat in zona, iar pedeapsa si-a luat-o pe motiv ca "fura".

Ce-i drept, traim in Romania, iar grupu' in care eram chiar este plin de saraci care n-au ce manca, da' nu asta-i ideea.

Ce-i mai grav a fost ce-a urmat: baiatu', jignit de faza, s-a dus 5 pasi mai incolo sa ceara ajutorul jandarmilor: "uitati, domnul de la BGS m-a agresat fara motiv real", moment in care namila (dornica de afirmare) incepe sa-l loveasca iar pe baiat. Jandarmii stau degeaba si intervin abia dupa cateva scatoalce bine aplicate, ca asa-i la romani.

Jandarmii: "Nu stim, nu ne bagam".

Iar pe jandarmi i-au citat, pe rand, si: un politist comunitar, alti 5 jandarmi, trei echipaje de politie si o dispecera de la 112.

Asa se face ca, pentru a depune plangere de agresiune (fie ea si minora, ca un politist spunea ca pana nu curge sange nu poate interveni) trebuie sa-ti iei bataie sora cu moartea, sa te duci la IML, sa-ti scoti certificat si abia APOI sa te duci sa faci actul la politie. Dupa aia se fac verificari, audieri, meciuri de ping-pong si multa birocratie. La sfarsit nici nu mai stii de la ce-a pornit totul, da' sistemu' e pe calea cea buna.

Si mai vad pe strada cate un panou pe care scrie "7 administratii, totu' e perfect", care indica ironia celor de la guvernare cum ca ei cu 2 insi si o scandura pot sa conduca Bucurestiul mai bine, iar noi ne luam bataie si nu avem cum sa ripostam pe cale legala decat cu efect pe termen lung.

Deci, Domnu' BGS?

Un comentariu: